VŠECHNY ČLÁNKY

Miners U9 vyhráli kvalitně obsazený turnaj v Poličce

Sobota, 15. ledna. Vstáváme za tmy a jedeme dvě a půl hodiny do Poličky. Když už je to tak daleko, rádi bychom se nevraceli s prázdnou.

Popravdě jsme my trenéři v napětí, co naše děti předvedou. Od října jsme vyjma KIWI League nehráli žádné zápasy a navíc soupeři jako Trutnov, Pardubice nebo Jihlava mívají obvykle dobré týmy. Turnaj se hraje z coachpitche a my pálíme na nadhoz teprve týden. Jak se projeví změna v tréninku pálky, kterou jsme začali už na začátku října? Děti už tři měsíce na tréninkách pálí a švihají víc, než tomu kdy bylo. Takže jedeme do Poličky zjistit, jak to s námi vypadá. 


Na úvod soupeř z Jihlavy, kterého zřejmě zaskočily už naše předzápasové bojové rituály. Rituály je první věc, která nám funguje a kterou si děti osvojily velmi dobře a rychle. Uděláme si tu naši roztleskávačku, zařveme si, naběhneme do pole a jdeme na věc. Víme, že na většinu soupeřů tohle psychologicky působí. Náš tým po této stránce celou sobotu fungoval skvěle. Jako namazaný stroj. Fandění, bojovná atmosféra, nabíhání do pole, pokřiky. Skoro jako profíci. Tahle to má vypadat.

Zahrajeme první tři rychlé auty a jdeme na pálku. Od té chvíle máme zápas pevně v rukách a Ježci nás překvapili, že po celý zápas nebyli schopni situaci nějak zdramatizovat. Asi jsme je opravdu zaskočili. Vítězíme 9 : 0.

Jdeme na dobrého známého, na pražský Sabat. Na něj si věříme, vloni nás ani jednou neporazil. Ani teď nenecháváme nic náhodě a vítězíme 15 : 6.

Čeká nás o stupeň silnější kalibr, trutnovští Rytíři. Tým, který je vždycky dobrý a v minulosti Miners kolikrát na turnajích a mistrovstvích republiky potrápil. Zápas už je rozhodně dramatičtější, Trutnov kouše, dobře pálí, ale nakonec to dáváme 12 : 5.


A jedeme na vítězství v turnaji a poslední zápas s domácími Waynes Pardubice. Tým s dobrým vnitřním polem, hrozně pěknými švihy na pálce (dobře je to učí) a z pohledu vývoje v turnaji nejsilnější soupeř.

Začínáme pěkně. Tři rychlé auty a 5 bodů na pálce. Skvělá první směna. Pardubice jdou na pálku a rozjedou smršť odpalů, která v naší obraně udělá pěkný vítr. Poprvé nás někdo důkladně prověřuje v obraně. Nutno říct, že nestíháme. Trochu smůly a hodně chyb. Dáváme si time out a snažíme se uklidnit. Nejde to, další chyba a Pardubice srovnávají na 5 : 5. Jdeme na pálku, ale nic z toho není. Naopak, Pardubice do nás znovu buší a navyšují na 5 : 9. Znovu si dáváme time out. Zahráváme třetí aut a jdeme do dohrávky zápasu. Jestli chceme vyhrát, musíme dovézt 5 bodů. Na pálku jde Matěj a dostává se na 1. metu. Super. Matyáš. Znovu odpal a je na metě. Matěje posouvá na 2. metu. Na pálku jde Honzík Rákosník,  který celý den pálí výborně, ale teď se prostě nemůže trefit. Až na pátý pokus trefuje čudlu a se štěstím dobíhá na 1. metu. Posouvá kluky před sebou. Máme plné mety a na pálku jde Honza Peterka. Krásný odpal a Matěj s Matyášem jsou doma. 7 : 9. Soupeř si bere time out. Já si zatím povídám s Fílou, který se připravuje na pálku. Oba víme, o co jde. Jeho nejdůležitější odpal v turnaji. Následně ho předvede. Míč letí daleko do vnějšího pole a oba Honzy stahuje domů. Skóre 9 : 9, Fíla na 2. metě a zatím jsme bez autu. Pardubice si znovu berou time out. Je jasné, co jim kouč říká: musí hrát na Fílu, který veze vítězný bod. Aut na první metě nic neřeší. My mezitím burcujeme lavičku, děti už chraptí od fandění. Věříme, že to dáme. V pořadí jsou dobří pálkaři, jeden z nich to prostě dát musí. Na pálce Vojta. Odpal a chycení ze vzduchu. První aut. Následuje Šimi, který celý den pálí jako pánbůh. Pecka a přímo do rukavice. Dva auty. Všechno je na Vítkovi. Musí odpálit a nesmí být aut na 1. metě. Svůj nejlepší odpal si schoval na tuto chvíli. Prudká rána po zemi prochází nadhazovačovi, pardubická spojka se dvojkou na něj marně skáčou. Míč je ve vnějším poli a Fíla dobíhá pro vítězný bod. Následuje kladenský řev a pardubické slzy. Tak to prostě bývá. Příště to může být naopak.


Nervydrásající zápas zakončil pěkný turnaj a my se do Kladna vracíme s pocitem, že tenhle tým Miners rozhodně ostudu dělat nebude. Věříme, že nám ještě něco pěkného předvede. A ne jedinkrát.

Petr Vinš, headcoach